Κατηγορίες
Εκδοτικά Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΟΦΙΑΣ ΒΙΤΩΡΑΤΟΥ

Η Σοφία Βιτωράτου, γεννήθηκε στις 23/10/1983 στη *Πάτρα με καταγωγή από Κεφαλονιά και Πειραιά* όπου και ζει μέχρι σήμερα. Τελείωσε τις σπουδές της στον τομέα Πληροφορικής στην Πάτρα*.* Ασχολείται με την συγγραφή, την οικονομική διαχείριση και το μάρκετινγ. Ξεκίνησε να γράφει από τα 12 της χρόνια μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση και νουβέλες και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Έχει ασχοληθεί ως βοηθητικός έκδοσης επιμελητηρίων (μέσω Internet), μεταφράσεις, συμβουλευτικές πρωτοβουλίες σε σχέση με την τελική απόφαση έκδοσης κάποιου βιβλίου και συμμετέχει στην παγκόσμια πλατφόρμα του Wattpad ως κριτής αντίστοιχου έργου (publishing/judging/reviewing).

 

 

 

Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.  

 

Είμαι 37 ετών. Ξεκίνησα να γράφω στα 12 χρόνια μου, όταν βρήκα ενδιαφέρον ότι με τις λέξεις μπορώ να αποτυπώσω συναισθήματα και να ταξιδέψω μέσα από ιστορίες σε ένα τόσο λετπό θέμα όπως είναι η λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα έχω γράψει πάνω από δέκα μυθιστορήματα, νουβέλες και ποίηση και συνεχίζω ακόμα. 

 

Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου. Τι θα διαβάσουμε στις σελίδες του;  

 

Ένας ταλαντούχος μουσικός, ο Βινς Κούπερ, ξεκίνησε την καριέρα του στηριζόμενος στη δόξα και στο χρήμα, με ελπίδα ότι αυτά είναι η πραγματική ευτυχία. Μια τυφλή κοπέλα, η Λαβίνια, θα του αποδείξει με τη ζωή και τις επιλογές της, ότι κάνει λάθος. Ως κοινωνική λειτουργός, αυτή θα γίνει το πνευματικό του φως, ενώ αυτός θα είναι το υλικό της φως. Η στάση ζωής της, θα του δείξει ποιο πραγματικά είναι το νόημα της ζωής και η ευτυχία, κάνοντάς τον να την ακολουθήσει πιστά και να γίνει και ο ίδιος παγκόσμια έμπνευση για τους άλλους. “Αν δεν μπορείς να είσαι μολύβι που θα γράψει την ευτυχία κάποιου, τότε γίνε η γόμα που θα σβήσει τη δυστυχία του”. 

 

Τι σε ενέπνευσε ώστε να ξεκινήσεις το γράψιμο του βιβλίου σου;  

 

Βλέποντας σε παγκόσμιο επίπεδο την πορεία ενός καλλιτέχνη, την ακμή και την παρακμή, την άνοδο και την πτώση, αναρωτιόμαστε γιατί οι περισσότεροι καταλήγουν να καταστρέφονται οι ζωές τους και να μην καταφέρνουν να βρουν την ευτυχία παράλληλα με την επιτυχία και τη δόξα τους. Στο βιβλίο Το Πλατό Της Ζωής, θα παρακολουθήσουμε την πορεία ενός τραγουδιστή που στηρίχτηκε στη δόξα και στο χρήμα, αλλά θα αποδειχθεί ότι δεν είναι μόνο αυτά η αφετηρία της ευτυχίας και μέσα από τα λόγια του, αρκετοί νέοι καλλιτέχνες θα βοηθηθούν ώστε να ισορροπήσουν αυτό που λέμε ‘επιτυχία και προσωπική ζωή’. 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου σου και γιατί τον διάλεξες;  

 

Η ιδέα του περιεχομένου του βιβλίου στριφογύριζε καιρό στο μυαλό μου. Ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι, είχα με τη μητέρα μου μια συζήτηση ανασκόπησης του παρελθόντος, αλλά και για τα καλλιτεχνικά επειδή κι αυτή λατρεύει τη μουσική και το θέατρο, και καθώς μιλούσαμε για τα πλατό γενικά, μου λέει: “Αυτό τον τίτλο θα δώσεις στο βιβλίο σου”. Και έτσι γεννήθηκε Το πλατό Της Ζωής. 

 

Γράφεις σε ήσυχο περιβάλλον ή προτιμάς την αγαπημένη σου μουσική να σε συντροφεύει;   

 

Μπορώ να γράψω κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ως συνήθως η μουσική απομονώνει την προσοχή μου και με εμπνέει περισσότερο. 

 

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, διάβαζες αποσπάσματα σε μέλη της οικογένειάς σου και φίλους, ή ήσουν φειδωλή;  

 

Ορισμένες φορές ναι, διάβαζα ορισμένα κομμάτια από τα βιβλία, κυρίως στη μητέρα μου και σε πολύ στενούς φίλους, ώστε να προσέξω την άμεση αντίδραση του αναγνώστη, αλλά και να βελτιώσω τα κείμενά μου. 

 

Ποια φάση του γραψίματος σε δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;  

 

Ως συνήθως, η συγγραφή λειτουργεί με έναν ανάποδο θα έλεγα τρόπο σε μένα, δηλαδή, έχω το τέλος του βιβλίου στο μυαλό μου και πρέπει να γράψω την αρχή, ώστε να φτάσω σε αυτό που θέλω να πω. Κυρίως οι συναισθηματικές σκηνές έχουν βαρύτητα στις λέξεις, επειδή εμβαθύνουν στον ψυχισμό του αναγνώστη και η ταύτιση θα πρέπει να είναι λιτή, άμεση και ξεκάθαρη. 

 

Διαβάζοντας ποιο βιβλίο σκέφτηκες για πρώτη φορά: «Γιατί να μη δοκιμάσω να γράψω και εγώ ένα;»  

 

Έχω διαβάσει και συνεχίζω να διαβάζω συνέχεια. Σε ότι αφορά τη δική μου συγγραφή, είναι εντελώς κάτι που βγαίνει από μέσα μου χωρίς να επηρεάζομαι. 

 

Ποιον ήρωα μυθιστορήματος θα ήθελες να συντροφεύσεις στις αναζητήσεις του;  

 

Όλους τους ήρωες από τις αυτοβιογραφίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. 

 

Ποιος ηθοποιός θα ήθελες να υποδυθεί τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας σου;  

 

Ο Ράσελ Μπράντ πιστεύω θα ήταν ο κατάλληλος για τον “Βινς Κούπερ” από το Πλατό Της Ζωής. 

 

Ποιανού συγγραφέα έχεις διαβάσει τα περισσότερα βιβλία και γιατί;  

 

Πραγματικά δύσκολη ερώτηση, επειδή έχω διαβάσει πολλά από αρκετούς. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα είναι του Αλμπέρ Καμύ, του Εμίλ Ζολά, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, του Μ. Καραγάτση και του Τζορτζ Όργουελ. Ο τρόπος προσέγγισης που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν απλά και καθημερινά γεγονότα, δίνουν ένα τόνο ιδιαιτερότητας στην ανάγνωση, φιλτράροντας τις σκηνές μέσα από τον δικό τους συγγραφικό μάτι που καταλήγει να γίνεται τροφή για σκέψη στον αναγνώστη. 

 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που τώρα ξεκινάει να γράφει το δικό του μυθιστόρημα;  

 

Να είναι ο εαυτός του σε όλες τις σκηνές και να βλέπει με σεβασμό το κείμενό του. 

 

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτή την περίοδο;  

 

Είμαι στην ετοιμασία ενός βιβλίου επικαιρότητας. 

 

Έχεις κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο; Τι θα ήθελες να πετύχεις μετά την συγγραφή;  

 

Θα ήθελα μία από τις ιστορίες μου να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. 

 

Θα άλλαζες κάτι στην ιστορία του τώρα που το βιβλίο σου εκδόθηκε;  

 

Ειλικρινά, δεν θα άλλαζα κάτι, εφόσον κάθε μου πρόταση φιλτράρεται μέσα από πολύ σκέψη πριν τη γράψω. 

 

Θα ήθελες να μοιραστείς κάτι τελευταίο μαζί μας;  

 

Διαβάζετε πολύ, γράφετε πολύ.

 

 

Μπάκα Σουζανα, Υπεύθυνη Εκδόσεων GRD Books