Κατηγορίες
Εκδοτικά Νέα

ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε; Ποια είναι τα παλαιότερα χειρόγραφα που σώζονται μέχρι σήμερα και που φυλάσσονται; Ποια είναι η αξία τους και με τι ποσό αγοράστηκαν; Και από ποιους; Μεσαιωνικά χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις και σπάνιες εικονογραφήσεις συνθέτουν τα πολυτιμότερα βιβλία που βρίσκονται ανά τον κόσμο σήμερα.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Magna Carta

Ένα από σημαντικότερα νομοθετικά έγγραφα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τέθηκε σε σε ισχύ στην Ευρώπη το 1215 και εκδόθηκε από τότε σε αρκετά αντίγραφα, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε μουσεία. Το μοναδικό που βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη είναι ένα αντίγραφο του 1297 , το οποίο αγόρασε ο επιχειρηματίας David Rubenstein του Carlyle Group το 2007.

Εκτιμώμενο κόστος: 21,3 εκ. $

 

 

 

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου

Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ! Ο εφευρέτης της τυπογραφίας τύπωσε πολλές Βίβλους μετά το 1454 και τα κομμάτια που βγήκαν από το εργαστήριό του θεωρούνται από τα τελειότερα δείγματα του είδους. Μόλις 48 αντίτυπα σώζονται ως τις μέρες μας, όλα στην κατοχή βιβλιοθηκών, μουσείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το 1987 το Πανεπιστήμιο Keio της Ιαπωνίας αγόρασε ένα αντίτυπο για $4,9 εκατ. από την Καθολική αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες.

Εκτιμώμενο κόστος: 4,9 εκ. $

 

 

Bay Psalm book

Το βιβλίο αυτό περιέχει ψαλμούς και ήταν το πρώτο που τυπώθηκε ποτέ στη Βόρεια Αμερική, το 1640 στη Μασαχουσέτη. Ένα από τα 11 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης πωλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε δημοπρασία από μια Εκκλησία της Βοστόνης στον επιχειρηματία David Rubenstein του Carlyle Group.

Εκτιμώμενο κόστος: 14,2 εκ. $

 

 

Saint Cuthbert Gospel 

Το παλαιότερο δερματόδετο βιβλίο στην Ευρώπη φτιάχτηκε τον 7ο. αι. και περιέχει το Ευαγγέλιο του Ιωάννη στα Λατινικά. Είχε θαφτεί μαζί με τον Άγιο Κάθμπερτ το 687 και βρέθηκε το 1.104 σε μια από τις μεταφορές της σορού. Ο τελικός του ιδιοκτήτης ήταν ένα θρησκευτικό σχολείο, από το οποίο το αγόρασε το Βρετανικό Μουσείο το 2012.

Εκτιμώμενο κόστος: 14,3 εκ. $

 

 

 

Codex Leicester

Η συλλογή επιστημονικών εργασιών που έγραψε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι γύρω στο 1500 και περιέχει παρατηρήσεις και συμπεράσματα σχετικά με τα απολιθώματα, την κίνηση του νερού, τη λάμψη του φεγγαριού κ.ά. Ονομάστηκε έτσι από τον πρώην ιδιοκτήτη της, Thomas Coke, κόμη του Leicester, που την αγόρασε το 1719. Το 1994 πουλήθηκε στον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft,  ο οποίος την ψηφιοποίησε. Από τότε εκτίθεται τακτικά σε μουσεία και βιβλιοθήκες.

Εκτιμώμενο κόστος: 30,8 εκ. $

 

 

 

Για το GRD, Καμπάκης Κωνσταντίνος (Ερευνητής – Συγγραφέας)