Κατηγορίες
Εκδοτικά Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΡΑΣΑΝΗ

Οι κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος και Βαγγέλης Τρασάνης είναι το συγγραφικό δίδυμο του βιβλίου: «Εγχειρίδιο Τακτικής Φροντίδας Απωλειών Μάχης Έλληνα Μαχητή – Ξεγελώντας τον Θάνατο». Οι δύο συγγραφείς είναι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού και συγγραφείς των βιβλίων «Λήψη Απόφασης», «CQB-Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Οπλισμός – Εξοπλισμός – Τακτικές στο Σύγχρονο Πεδίο Μάχης» και «Εγχειρίδιο Έλληνα Μαχητή».

Ποιοι είναι οι δύο συγγραφείς;

Γιώργος Δημητρόπουλος

Ο Υπoλοχαγός ε.α. Γεώργιος Δημητρόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Κατετάγη στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών το 1994, από την οποία και αποφοίτησε το 1996 εντασσόμενος στην οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων το 1997.

Έχει υπηρετήσει σε διάφορες Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, ως εκπαιδευτής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) και στο Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης στη Γερμανία (ΔΙΚΕΕ). Ως επιτελής, υπηρέτησε στο 3ο Γραφείο της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων, με αντικείμενο την αναθεώρηση των εγχειριδίων και κανονισμών των Ειδικών Δυνάμεων και την εκπαίδευση στα διεθνή σχολεία.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό  Πολιτισμό) και του ΑΤΕΙ Πειραιά, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος διπλώματος αγγλικών, ιταλικών και ισπανικών. Ασχολείται πλέον με τον αθλητισμό, τη διοργάνωση αγώνων και τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ίο.

Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Ευάγγελος Τρασάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Υπηρέτησε τη θητεία του στις Ειδικές Δυνάμεις, λαμβάνοντας την τιμητική διάκριση του Υποδεκανέα. Το 1997 εντάχθηκε πάλι σε αυτές ως Εθελοντής Πενταετούς Υποχρεώσεως και εν συνεχεία ως Εθελοντής Μακράς Θητείας.

Βαγγέλης Τρασάνης

Έχει υπηρετήσει σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ανά την επικράτεια. Ως επιτελής, υπηρέτησε στο 3ο Γραφείο της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων, με αντικείμενο την αναθεώρηση των εγχειριδίων και κανονισμών των Ειδικών Δυνάμεων και την εκπαίδευση στα διεθνή σχολεία.

Επί του παρόντος υπηρετεί ως σχόλαρχος των Σχολείων επιμόρφωσης Υπαξιωματικών Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, στο Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ με έδρα το Βέλγιο.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό), κάτοχος διπλώματος αγγλικών Α’  επιπέδου CPE (Proficiency) και υποψήφιος διδάκτωρ του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Cardiff, με αντικείμενο έρευνας την ανάπτυξη ακαδημαϊκής εκπαίδευσης για τους Υπαξιωματικούς Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, έχοντας λάβει υποτροφία από το NSHQ.

 

 

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Ποια είναι η θεματολογία του βιβλίου σας; Τι πραγματεύεται;

Το βιβλίο περιγράφει και αναλύει σε βάθος τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσει κάποιος τραυματίας ή οι συμμαχητές του (που ονομάζονται πάροχοι τακτικής φροντίδας στο πεδίο της μάχης και δεν είναι εξειδικευμένο ή εκπαιδευμένο ιατρικό – παραϊατρικό προσωπικό) μετά από τον τραυματισμό του. Επιπροσθέτως παρέχει στον αναγνώστη βασικές γνώσεις ιατρικής και φαρμακολογίας. Το αντικείμενο μπορεί να ακούγεται εξειδικευμένο, αλλά αφορά κάθε μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ανεξαρτήτως ειδικότητας και βαθμού, αλλά και κάθε ενεργό πολίτη καθώς εκπαιδεύει τον αναγνώστη στο να προσφέρει πρώτες βοήθειες στον εαυτό του ή στους συμπολίτες/συμμαχητές του, επιτρέποντάς του να επιβιώσει έως ότου δεχθεί τις φροντίδες επαγγελματιών ιατρών, νοσηλευτών και διασωστών.

  • Πως σας ήρθε η συγκεκριμένη ιδέα; Σας ήρθε από κοινού ή ήταν προϊόν 
    σκέψης του ενός απ’ τους δύο;

Η ιδέα ήταν κοινή και οφείλεται στην εκπαίδευσή μας στο αντίστοιχο αντικείμενο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Διεθνή Κέντρα Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στα οποία υπηρετήσαμε και οι δύο ως εκπαιδευτές.

Γράφημα απ’ τα περιεχόμενα του βιβλίου
  • Πείτε μας δυο λόγια για την συνεργασία σας. Πως ξεκινήσατε να γράφετε μαζί;

Η συνεργασία μας ξεκίνησε κατά τη συνυπηρέτησή μας στην Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου – ΕΛΔΥΚΟ την περίοδο 2001-2002, στο ίδιο Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων. Συνεχίστηκε τόσο με την συνυπηρέτησή μας ως Στελέχη σε Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων όσο και ως επιτελείς στην Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Εκεί υπήρξαμε υπεύθυνοι για την εκπαίδευση του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού σε σχολεία και κέντρα εκπαίδευσης του εξωτερικού και την αναθεώρηση των κανονισμών και εγχειριδίων εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων. Μας συνδέει μια βαθιά φιλία και αλληλοεκτίμηση η οποία οδήγησε στην συγγραφή του πρώτου μας από κοινού βιβλίου, του «Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης», το οποίο στηρίχθηκε στις κοινές μας εμπειρίες στο Κοσσυφοπέδιο και στην εκπαίδευση μας με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας, καθώς και την υπερ-εντατική προετοιμασία μας και την τελική συμμετοχή μας στα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Τη χρονική εκείνη στιγμή είμασταν αρκετά ώριμοι, αφού είχαμε πρόσφατες τις εμπειρίες που είχαμε αποκομίσει από τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που είχαμε υπηρετήσει (ο Βαγγέλης) και τη θητεία μας στο εξωτερικό (Γερμανία) ως εκπαιδευτές (ο Γιώργος) αντίστοιχα.

Η εσωτερική μας ανάγκη να μεταδώσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες που είχαμε αποκομίσει από τη θητεία μας στις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας μας, είτε ως εκπαιδευτές είτε ως στελέχη επίλεκτων Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Σκοπός του έργου μας είναι η τυποποίηση της εκπαίδευσης, στα αντικείμενα που πραγματευόμαστε στα βιβλία μας, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – εν ενεργεία εφέδρων και εθνοφυλάκων – και των Σωμάτων Ασφαλείας, έτσι ώστε αν παραστεί ανάγκη να μπορέσουν να συν-επιχειρήσουν αρμονικά. Η προσπάθεια για την επίτευξη αυτής της τυποποίησης, με σκοπό την αγαστή συνέργεια, μας οδήγησε σαν φάρος κατά την περίοδο της υπηρεσίας μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις όμως είναι ένας μεγάλος οργανισμός, και σε κάθε οργανισμό αυτού του μεγέθους οι αλλαγές παίρνουν χρόνο. Η συγγραφή και έκδοση των βιβλίων μας, μας επέτρεψε να επιχειρήσουμε να επηρεάσουμε προς αυτήν την αναγκαία αλλαγή και από «έξω», παράλληλα με τις προσπάθειές μας υπηρεσιακώς.

Από τα περιεχόμενα του βιβλίου
  •   Με ποια μέθοδο γίνεται εφικτή η συγγραφή ενός βιβλίου από κοινού; 
    Πως λειτουργεί σε εσάς;

Συνήθως αποφασίζουμε από κοινού την ύλη του βιβλίου και τον πίνακα περιεχομένων, στον οποίο προσθέτουμε ή αφαιρούμε αντικείμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής. Στη συνέχεια μοιράζουμε την ύλη, σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις δυνατότητες του καθενός. Ο επιμερισμός του έργου πραγματοποιείται με βάση τα δυνατά σημεία και δεξιότητες του καθενός, όπως απορρέουν τόσο από τις ξεχωριστές ειδικές εκπαιδεύσεις που έχουμε λάβει, όσο και από τις δεξιότητες και των χαρακτήρα μας. Στη συνέχεια διαβάζουμε ενδελεχώς αυτά που έχουμε γράψει – ο ένας τα κείμενα του άλλου – για παραλήψεις ή αλλαγές. Ελέγχουμε την πληρότητα τους, τις πηγές και φυσικά το οπτικό κομμάτι, τις φωτογραφίες και τα σχεδιαγράμματα που θα το συνοδεύσουν.

 

  • Έχετε κοινά ενδιαφέροντα ως αναγνώστες; Ή σας αρέσει να διαβάζετε 
    διαφορετικά είδη λογοτεχνίας;

Και στους δύο αρέσει κυρίως η στρατιωτική ιστορία, αρχαία και μοντέρνα, ελληνική και ξένη. Από αυτήν αποκομίζουμε διδάγματα όχι μόνο για το σύγχρονο πολιτικό – στρατιωτικό περιβάλλον, αλλά και για την καθημερινότητα μας, δεδομένου της επίδρασης ενός πολέμου στην ψυχοσύνθεση και στην καθημερινότητα των πολιτών μιας χώρας.

  • Ποιοι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Έχοντας την τιμή να μας διοικήσουν μερικοί από τους καλύτερους ηγήτορες του Στρατεύματος αλλά και την ευθύνη να διοικήσουμε το σημαντικότερο κεφάλαιο τους, το προσωπικό τους, οι επιλογές μας φυσικά εστιάζουν γύρω από την ηγεσία και τη στρατηγική σκέψη. Επιπλέον ως ιστορικοί (ο τομέας προπτυχιακών σπουδών και των δύο μας) οι επιλογές μας εστιάζουν περαιτέρω στον κλασσικό κόσμο.  Οι συγγραφείς που αγαπάμε είναι λοιπόν Ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης, ο Θουκυδίδης, Ο Ξενοφών, Ο Αρριανός και ο Μάρκος Αυρήλιος. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον Νίκο Καζατζάκη, που κάθε φορά που επιστρέφουμε στο έργο του, αισθανόμαστε την ίδια ιερή συγκίνηση, είτε διαβάζουμε για το χρέος στην ράτσα από την «Ασκητική (Salvatores dei)» είτε για την εκτέλεση του παπα-Γιάνναρου στις «Αδερφοφάδες».

  • Αν αποφασίσετε κάποια στιγμή να γράψετε κάποιο έργο ατομικά πόσο 
    πιστεύετε ότι θα μοιάζουν αυτά;

Ως συγγραφείς και ως άνθρωποι έχουμε πολλά που μας ενώνουν αλλά και πολλά στα οποία διαφέρουμε. Ο Γιώργος έχει ήδη γράψει ένα βιβλίο μόνος του, το «Λήψη Απόφασης» και τώρα συγγράφει το βιβλίο για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ίο, οπότε μπορούμε ήδη να ελέγξουμε τις διαφορές ανάμεσα στα κοινά μας έργα και σε αυτά. Η συνεργασία μας αναδεικνύει πραγματικά το ρητό «ἡ ἰσχύς, ἐν τῇ ἑνώσει», καθώς το κοινό άθροισμα των προσπαθειών μας ξεπερνάει κατά πολύ τις ατομικές μας δυνάμεις.

Από τις σελίδες του βιβλίου
  • Τέλος, θα ήθελα να δώσετε μερικές συμβουλές σε κάποιον που ξεκινάει 
    τώρα το γράψιμο.

Ανεξάρτητα από το είδος λογοτεχνίας, σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η συγκέντρωση και κατηγοριοποίηση των πηγών που θα συνθέσουν το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης πολύ έχει καθοριστικό ρόλο η διάθεση του συγγραφέα. Η συγγραφή είναι κλήση περισσότερο παρά κλίση. Η βελτίωση μπορεί να έρθει σταδιακά, με την συγγραφική ωρίμανση. Ποιος είναι όμως ο βαθύτερος λόγος που ωθεί κάποιον να συγγράψει; Νομίζουμε ότι είναι η ανάγκη εσωτερικής έκφρασης και προσφοράς. Η συγγραφή είναι τέχνη. Η χρηματική επιβράβευση μπορεί να έρθει σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως στο εξωτερικό. Συνήθως όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των συγγραφέων δεν έρχεται ποτέ. Αυτό που μένει τελικά είναι ένα πνευματικό δημιούργημα που θα «ζει» ακόμη και μετά το θάνατό τους. Μια ελάχιστη προσφορά στον πολιτισμό. Τέλος, πάλι ανεξαρτήτως του είδους της λογοτεχνίας, σημαντικό ρόλο παίζει η δυνατότητα χειρισμού του ελληνικού λόγου. Είτε αφορά τις σύντομες και ξεκάθαρες οδηγίες των στρατιωτικών αντικειμένων που πραγματευόμαστε, είτε αφορά το «κτίσιμο» ενός φανταστικού λογοτεχνικού ή ποιητικού κόσμου. Συμβουλή μας προς τους νεότερους συγγραφείς είναι να διαβάζουν όσο περισσότερο μπορούν.

  • Από πού μπορούν οι αναγνώστες να προμηθευτούν το βιβλίο σας?

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα https://www.ecwid.com/store/helmilbooks/  ή τηλεφωνικά από τα: 6944592153 και 6944682948. Το κόστος του είναι 20 ευρώ.