Κατηγορίες
Εκδοτικά Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΕΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ : ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΣΑΠΗΣ

Ο Νίκος Χασάπης γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ηχοληψία και Υποκριτική και ξεκίνησε την καριέρα του σαν ραδιοφωνικός παραγωγός. Παράλληλα με την ενασχόληση του στα ερτζιανά αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε διάφορες θεατρικές παραγωγές, κα σπικαζ και βιντεοκλίπ κι έχει εμφανιστεί ως τραγουδιστής σε σημαντικές μουσικές σκηνές της πόλης. Είναι παντρεμένος και ζεις στη Θεσσαλονίκη Το “Έρωτος + Τιμωρίας” είναι η πρώτη του ολοκληρωμένη συλλογή.

Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου. Τι θα διαβάσουμε στις σελίδες του;  

Μια αναφορά στο πιο έντονο, κοντινό, αγαπημένο και μισητό συνάμα αίσθημα που έχουμε γνωρίσει. Τον Έρωτα. Πώς αρχίζει, πώς βιώνεται και πώς καταλήγει, να τιμωρεί πάντα έναν από τους δύο που έχει βάλει στόχο. Δημιουργώντας έτσι, από μια σχέση ολότητας μια συνθήκη θύτη – θύματος. 

Τι σε ενέπνευσε ώστε να ξεκινήσεις το γράψιμο του βιβλίου σου;  

Οι προσωπικές εμπειρίες είναι πάντοτε αυτές που δίνουν ζωή σε οτιδήποτε σχετίζεται με την Τέχνη. Αυτές είναι που μας σμιλεύουν και μας δίνουν δύναμη να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Δεν έχει σημασία ποια ακριβώς είναι η ώθηση αλλά το να επικοινωνείς την ιστορία σου, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ταυτίζονται οι άλλοι σύμφωνα με τις δικές τους εμπειρίες.  

Τι σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου σου και γιατί τον διάλεξες;  

Έρωτος + Τιμωρίας. Ιστορίες, καταθέσεις, εξομολογήσεις ενός απλού, καθημερινού, άνευ σημασίας μα ιδιαίτερης και πλούσιας ουσίας πλάσματος. Του ανθρώπου. Πώς βιώνει ένα τόσο μεγάλο, έντονο, θεϊκής ρίζας συναίσθημα. Και ύστερα πως διαχειρίζεται την τιμωρία του. Γιατί Έρωτας Πόνος και Τιμωρία μένουν στην ίδια γειτονιά και όποιος μετακομίζει εκεί δύσκολα μένει δίχως να τον ενοχλήσουν. 

Γράφεις σε ήσυχο περιβάλλον ή προτιμάς την αγαπημένη σου μουσική να σε συντροφεύει;  

Συνήθως βάζω μουσική που βοηθάει το μυαλό μου να συγκεντρωθεί και να βάλει τις κατάλληλες λέξεις στην σωστή σειρά. Ύστερα απλά πατάω repeat και δημιουργεί έτσι το κατάλληλο περιβάλλον μέχρι να βάλω τελεία. 

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, διάβαζες αποσπάσματα σε μέλη της οικογένειάς σου και φίλους, ή ήσουν φειδωλός;  

Φειδωλός έως κρυψίνους. Πολύ σπάνια μοιράζομαι εξ αρχής αυτά που γράφω.  

Ποια φάση του γραψίματος σε δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;  

Δεν νομίζω πως υπήρξε δυσκολία, στην διαδικασία του γραψίματος αυτή καθαυτή. Δυσκολία ήταν στο να διαχειριστώ διάφορες δύσκολες καταστάσεις την συγκεκριμένη περίοδο και να ανταπεξέλθω αλλά από την άλλη μεριά το γράψιμο ήταν κι ο βασικός τρόπος εκτόνωσης. 

Διαβάζοντας ποιο βιβλίο σκέφτηκες για πρώτη φορά: «Γιατί να μη δοκιμάσω να γράψω και εγώ ένα;»  

Δεν διάβασα κάτι συγκεκριμένο που μου έδωσε ώθηση. Ξεκίνησα να γράφω ή καλύτερα να πειραματίζομαι με την συγγραφή στο σχολείο όποτε υπήρχαν πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη που διάβαζα. Αν μπορούμε να πούμε ότι κάτι μου έβαλε έτσι λίγο δομημένα το μικρόβιο την ολοκληρωμένης συγγραφής τότε ήταν σίγουρα έργα του Dan Brown. 

Ποιον ήρωα μυθιστορήματος θα ήθελες να συντροφεύσεις στις αναζητήσεις του;  

Τον Ηρακλή Πουαρό. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι συζητήσεις μας. Η οξυδέρκεια και η αντίληψη είναι φοβερά σημαντικά.  

Ποιος ηθοποιός θα ήθελες να υποδυθεί τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας σου;  

Δεν ξέρω ειλικρινά. Κυρίως γιατί δεν υπάρχει χαρακτήρας συγκεκριμένος θα μπορούσαν πολλοί να ταυτιστούν. Αν έχετε κάποια ιδέα εσείς πείτε μου. 

Ποιανού συγγραφέα έχεις διαβάσει τα περισσότερα βιβλία και γιατί;  

Agatha Christie, Dan Brown, J.K. Rowling, Tolkien, Sebastian Fitzek. Γιατί οι κόσμοι που δεν είναι αγγελικά πλασμένοι μοιάζουν με τον δικό μας έστω και στο ελάχιστο και κρύβουν κάτι το οποίο όλοι μας παλεύουμε και ψάχνουμε να κρατήσουμε ζωντανό. Την ελπίδα.  

Τι θα συμβούλευες κάποιον που τώρα ξεκινάει να γράφει το δικό του μυθιστόρημα;  

Βαθιά ανάσα και ξεκινά. Κανείς δεν θα σου πει τίποτα μέχρι να το διαβάσει. Μέχρι τότε την ιστορία τους ήρωες την υπόθεση το καλό και το κακό το ορίζεις εσύ και μόνο εσύ. Το χαρτί είναι ο κόσμος κι εσύ ο δημιουργός. 

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτή την περίοδο;  

Έχω ήδη κάτι έτοιμο το οποίο πολύ σύντομα, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κυκλοφορήσει.  

Έχεις κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο; Τι θα ήθελες να πετύχεις μετά την συγγραφή;  

Θα ήθελα να μπορώ να ζήσω από τη δημιουργία και τη συγγραφή. Αλλά είναι δύσκολος καιρός για πρίγκιπες όποτε θα πω θα ήθελα να πετυχαίνω έναν έναν τους στόχους που θα βάζω. 

Θα άλλαζες κάτι στην ιστορία του τώρα που το βιβλίο σου εκδόθηκε;  

Όχι. Γιατί ακόμα και με τις ατέλειες που εγώ βρίσκω γνωρίζοντας τις ιστορίες που έχουν προηγηθεί θυμάμαι ποιος ήμουν ποιος είμαι και ποιος θέλω να γίνω και σαν άνθρωπος και συγγραφικά. 

Πες μας κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς με τον κόσμο. 

Δώστε σημασία στα ψιλά γράμματα και σ αυτά που εννοούνται. Εκεί θα βρείτε τις μεγαλύτερες αλήθειες. Αυτές που όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας και φοβόμαστε να επικοινωνήσουμε.