Κατηγορίες
Εκδοτικά Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΡΙΓΛΙΔΗ

Ο Τριγλίδης Γρηγόρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1977. Το βιβλίο με τίτλο «Όνειρα ξεχασμένα» από τις εκδώσεις Ίτανος, είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια, ενώ τον Μάιο του 2018, εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συλλεκτικές Εντυπώσεις» από τις εκδόσεις Όστρια, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα έχει τίτλο “Σκιερός – Η πλεκτάνη”. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με την αρθρογραφία και το ραδιόφωνο.

Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.. Πρώτο βιβλίο τα «Όνειρα ξεχασμένα» από εκδώσεις Ίτανος, Η πρώτη ποιητική συλλογή «Συλλεκτικές Εντυπώσεις» από τις εκδόσεις Όστρια. Πρώτο μυθιστόρημα: «Σκιερός – Η πλεκτάνη» από τις εκδόσεις Ανάτυπο Αρθρογραφεί και κάνει ραδιόφωνο.

Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου. Τι θα διαβάσουμε στις σελίδες του;  

Θα σας πω την περίληψη που αναγράφετε στο οπισθόφιλου του νέου μου βιβλίου, «Σκιερός – Η Πλεκτάνη», από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Σκιερός. Μια μυστήρια οντότητα άλλοτε φωτεινή σαν τον ήλιο κι άλλοτε σκοτεινή σαν το έρεβος. Ο Μαρκ. Ένας φοβισμένος Λονδρέζος που φεύγει άρον άρον για τη βόρεια Γαλλία, στο Ονφλέρ κοντά στις όχθες του Σηκουάνα, γιατί αισθάνεται να τον καταδιώκει η Μαφία του Λονδίνου. Η Πηνελόπη. Μια θαρραλέα Αθηναία που αφιέρωσε, ψυχαναγκαστικά, πολλά χρόνια για τη θεραπεία της μητέρας της. Οι δυο τους δεν γνωρίζονται, έχουν όμως κοινά τις αδυναμίες των χαρακτήρων τους και την αγάπη που έχουν για τα βιβλία. Γίνονται εργαλεία στα χέρια του Σκιερού, που στήνει μια πλεκτάνη και στους δύο για κάποιον δικό του σκοπό. Ένας μυστήριος γείτονας του Μαρκ στο Ονφλέρ προκαλεί ερωτήματα. Κάποιος πλούσιος άγνωστος πλησιάζει δολίως την Πηνελόπη σε μια στιγμή αδυναμίας. Ποια η σχέση μεταξύ τους και πώς συνδέεται ο Σκιερός με αυτούς;

Τι σε ενέπνευσε ώστε να ξεκινήσεις το γράψιμο του βιβλίου σου; 

Μεγάλη ιστορία. Είχα κάτι εντελώς διαφορετικό. Ήθελα να γράψω περιπέτεια τύπου Indiana Jones. Τον καιρό εκείνο γνώριζα πολλούς συγγραφείς. Έδειχνα διάφορα γραπτά μου, συζητούσα μαζί τους και έψαχνα να βρω την ταυτότητά μου. Πολλοί απ’ αυτούς μου είπαν πως η γραφή μου είναι Dark. Πήρα λοιπόν αυτό το στοιχείο και το συζήτησα με τον παιδικό μου φίλο Θέμη στον Εύοσμο, δίπλα από το μαγαζάκι του με τις κολόνιες, καθόμασταν και πίναμε καφέ. Τα αρώματα, θυμάμαι, που ανάβλυζαν από το μαγαζί, αναμιγνύονταν με τον ζεστό καφέ στα ρουθούνια μου, κι έδινε μια υπέροχη, νέα μυρωδιά στην ατμόσφαιρα. Πάνω στη συζήτηση με ρώτησε το προφανές: «Αφού σου αρέσουν τα θρίλερ, γιατί δεν γράφεις ένα;». Τον κοίταξα σοβαρά στα μάτια. Έφερα στο μυαλό μου ό, τι είχα γράψει μέχρι εκείνη την ώρα. Ήμουν σε ένα κομβικό σημείο που θα μπορούσα την ιστορία να την πάω οπουδήποτε. Σε θρίλερ, σε περιπέτεια, σε αστυνομικό, σε ερωτικό, κοινωνικό. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να πάρω μια απόφαση. Αφοπλιστική η ερώτησή του, αναμενόμενη η απάντησή μου, «έχεις δίκιο», του είπα, «αυτό θα κάνω». Αργότερα πήγα σπίτι, άναψα τον υπολογιστή, προσανατολήστικα στο μυστήριο και ο Σκιερός άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Τι σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου σου και γιατί τον διάλεξες;

Πριν τρία χρόνια που το είχα ξεκινήσει, ήθελα να βρω ένα όνομα που να αντικατοπτρίζει τον φόβο στους περισσότερους ανθρώπους. Κάτι σκοτεινό και άυλο. Ήθελα εκείνη την λέξη που στο άκουσμά της ο αναγνώστης να καταλάβει παρορμητικά τι εννοούσα. Σκιερός είναι αυτό που έψαχνα.

Γράφεις σε ήσυχο περιβάλλον ή προτιμάς την αγαπημένη σου μουσική να σε συντροφεύει; 

Θα ακουστεί περίεργο αλλά προτιμώ να είμαι σε κόσμο, σε μια καφετέρια με χαμηλή μουσική. Δεν ξέρω γιατί αλλά εκεί πραγματικά ξεδιπλώνομαι. Ανοίγει το μυαλό μου, λειτουργώ.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, διάβαζες αποσπάσματα σε μέλη της οικογένειάς σου και φίλους, ή ήσουν φειδωλός; 

Καθόλου φειδωλός, το αντίθετο μάλιστα. Ανταπόκριση δεν βρίσκω όσοι θα ήθελα. Οι μόνοι που διαβάζουν ότι γράφω, εκτός από τους συνεργάτες μου, είναι η σύντροφός και η μητέρα μου.

Ποιο στάδιο του γραψίματος σε δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; 

Όλη η διαδικασία είναι δύσκολη. Από την σύλληψη της ιδέας, την εύρεση τίτλου, την αποτύπωση της ιστορίας στο χαρτί, το σμίλευμα του κειμένου, όλα. Αυτό που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την όλη διαδικασία είναι που γράφω με τρία δάχτυλα λόγω μιας κινητικής δυσκολίας. Αλλά ακόμη και αυτό το ξεπερνώ την στιγμή που γράφω, βυθίζομαι στον κόσμο της ιστορία και τα ξεχνάω όλα.

Διαβάζοντας ποιο βιβλίο σκέφτηκες για πρώτη φορά: «Γιατί να μη δοκιμάσω να γράψω και εγώ ένα;» 

Αν κατάλαβα καλά για την πρώτη φορά που έγραψα κάτι με ρωτάτε. Θα σας πω. Εκείνο τον καιρό αν και διάβαζα ένα σπάνιο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη «Ο Βραχόκηπος», δεν ήταν η βασική αιτία να γράψω. Για να γίνω πιο σαφής. Πριν τέσσερα χρόνια γνώρισα τους συγγραφείς της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, με τους οποίους τότε έγινα πολύ καλός φίλος. Με στήριξαν, με συμβούλεψαν, και ακόμη το κάνουν, μου έδωσαν θάρρος και έτσι έκδωσα το πρώτο μου βιβλίο. «Όνειρα Ξεχασμένα από τις εκδόσεις Ίτανος. Σήμερα ανήκω στο ΔΣ της Ένωσης.

Ποιον ήρωα μυθιστορήματος θα ήθελες να συντροφεύσεις στις αναζητήσεις του; 

Χωρίς πολύ σκέψη του Καπετάν Μιχάλη.

Ποιος ηθοποιός θα ήθελες να υποδυθεί τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας σου; 

Ξέρω ζητάω πολλά αλλά ναι, ο Κιάνου Ριβς.

Ποιανού συγγραφέα έχεις διαβάσει τα περισσότερα βιβλία και γιατί; 

Του Ν Καζαντζάκη γιατί μου έδωσε αρχές, άλλαξε το λεξιλόγιό μου, βελτίωσε την σκέψη μου, με έμαθε να σκέφτομαι ενεργητικά. Επίσης αισθάνομαι, κάθε φορά που τον διαβάζω, μια περίεργη αίσθηση δυναμικής και ευφορίας, Αυτό παλιότερα μου διέγειρε το ενδιαφέρον να μάθω πώς το κάνει. Σήμερα ξέρω.

 

Έχεις κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο; Τι θα ήθελες να πετύχεις μετά την συγγραφή; 

Το πετυχαίνω ήδη. Γνωρίζω νέους ανθρώπους, μαθαίνω καινούργια πράγματα, βελτιώνω την ποιότητα σκέψης μου και κατεπέκταση την καθημερινότητά μου, το λεξιλόγιό μου, εμένα τον ίδιο. Είναι ένα συναρπαστικό ατέρμονο ταξίδι, κι εγώ μαζί του, γαντζώνομαι απ’ τα άλλοτε φωτεινά κι άλλοτε σκοτεινά φτερά του. Απλός, ταπεινός παρατηρητής.

Θα άλλαζες κάτι στην ιστορία του τώρα που το βιβλίο σου εκδόθηκε; 

Δεν ξέρω, δεν το έχω σκεφτεί.

Πες κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας.

Θέλω να γράψω τον λόγο που μου αρέσει, να γράφω, να διαβάζω βιβλία αλλά και να βλέπω ταινίες με σκοτεινό περιεχόμενο. Είναι κάτι που κανείς δεν με ρώτησε. Μου αρέσει το «σκοτεινό», γιατί ξυπνάει το αρχέγονο αίσθημα της αναζήτησης του φωτός.

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή και την φιλοξενία.

 

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Εκδοτικού Οίκου GRD Books