Κατηγορίες
Εκδοτικά Νέα

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ : JO NESBO

Ο Jo Nesbo θεωρείται «βασιλιάς» της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας.  Για τους λάτρεις των αστυνομικών βιβλίων είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς είναι σπουδαίος στο είδος του σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι όμως υπάρχουν πράγματα που πιθανόν κάποιος να μην γνωρίζει.1.Οι αγαπημένοι του συγγραφείς είναι ο Τζιμ Τόμσον, ο Ναμπόκοφ, ο Χεμινγουέι, ο Μπουκόβσκι και ο Ίψεν.

Τα βιβλία που τον στιγμάτισαν και αποφάσισεννα αρχίσει την συγγραφή, είναι το «Τοστ ζαμπόν» του Τσαρλς Μπουκόβσκι και «Η πείνα» του Κνουτ Χάμσουν. Αγαπημένοι του μουσικοί ο Miles Davis, ο Elvis Costello, ο Bruce Springsteen, ο Neil Young και ο Tom Waits.

2.Κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του 2011 ένα βιβλίο του πουλιούνταν ανά 27 δευτερόλεπτα. Συνολικά τα περισσότερα βιβλία του ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

3.Είναι δεινός αναρριχητής. Η αναρρίχηση σε βράχους είναι από τα αγαπημένα του χόμπι. Κάθε φθινόπωρο επισκέπτεται την Κάλυμνο, για να εξασκήσει το αγαπημένο του χόμπι, καθώς θεωρεί το νησί κορυφαίο αναρριχητικό προορισμό. Αν και ξεκίνησε το συγκεκριμένο σπορ στην Ταϊλάνδη, ουσιαστικά στην Κάλυμνο κατάφερε να νικήσει την υψοφοβία που από παιδί τον ταλάνιζε. «Δεν πάθαινα κρίσεις πανικού αλλά πάγωνα στα ύψη. Με έπιανε ταχυκαρδία. Είδα, λοιπόν, την αναρρίχηση ως πρόκληση, σωματική και ψυχική. Σαν μια όμορφη γυναίκα που δεν δείχνει απολύτως κανένα ενδιαφέρον για σένα κι εσύ θέλεις να κερδίσεις την καρδιά της».

4.Γράφει παιδικά βιβλία. Τον Οκτώβριο του 2007 έγραψε το πρώτο βιβλίο μιας παιδικής σειράς με τίτλο Δόκτωρ Πορδαλός. Για τον ίδιο δεν υπάρχει διαφορά στον τρόπο γραφής ενός βιβλίου για μεγάλους και πώς μια ιστορία για παιδιά. Η επιτυχία των παιδικών βιβλίων του έγκειται στο γεγονός ότι μιλούν με χιούμορ για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την αφοσίωση μέσα από τις περιπέτειες τριών εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων. Στα ελληνικά κυκλοφορούν πέντε βιβλία στη σειρά.

5.Είναι ροκ σταρ. Τον θεωρούνππολλοί σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά και στην πραγματική μουσική βιομηχανία δεν πάει πίσω. Τραγουδάει, παίζει κιθάρα και γράφει τραγούδια στο νορβηγικό ποπ-ροκ συγκρότημα «Di Derre», που ιδρύθηκε το 1992 και γνωρίζει ακόμα τεράστια επιτυχία. Το 1996 κέρδισαν το βραβείο Gammleng. Ο τελευταίος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2018 με τίτλο Hoyenhall ενώ κάνουν τακτικά περιοδείες και συναυλίες.

6. Ήταν και ποδοσφαιριστής. Το μεγαλύτερο πάθος του ως νέος ήταν η μπάλα. Στα 17 του, έπαιζε στη Μόλντε (νορβηγική ομάδα Α΄ Εθνικής) και ήταν σχεδόν σίγουρος ότι στο μέλλον θα έπαιζε επαγγελματικά στην Τότεναμ, την αγαπημένη του ομάδα, αλλά μια ρήξη συνδέσμου στο γόνατο έθεσε τέρμα στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

7.Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και χρηματιστής πριν ξεκινήσει τη συγγραφική του καριέρα. Παράτησε τη δουλειά του στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Νορβηγίας εξηγώντας στο αφεντικό του πως δεν έχει χρόνο να δουλέψει γι’ αυτόν. Ο πατέρας του πέθανε τον ίδιο ακριβώς χρόνο που συνταξιοδοτήθηκε και ξεκινούσε να γράφει το βιβλίο που επιθυμούσε σχετικά με τις εμπειρίες του στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά ο χρόνος τον πρόλαβε και ο Nesbo δεν θα επέτρεπε να συμβεί το ίδιο και στον εαυτό του.

 

Έρευνα, Μπάκα Σουζάνα, Υπεύθυνη Εκδοτικού Οίκου GRDBooks