Και ποιος δεν λατρεύει τα παραμύθια; Ποιος δεν τα έχει διαβάσει έστω και μία φορά ή δεν έχει μεγαλώσει με αυτά;
Υπάρχουν όμως και αρκετοί που σίγουρα θα σκέφτηκαν από που βρήκαν τις ιδέες ή τις πληροφορίες οι αδερφοί Γκριμ. Πληροφορίες θέλουν οι αδερφοί Γκριμ, να έχουν ταξιδέψει αρκετά και να έχουν συλλέξει πληροφορίες από τοπικούς μύθους και παραδόσεις. Στη συνέχεια τις έκαναν ιστορίες, μόνο που δεν ήταν ακριβώς όπως τις γνωρίζουμε. Θα έλεγε κανείς, πως δεν ήταν για παιδιά.Μία από αυτές είναι και η ιστορία του γνωστού παραμυθιού : Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι. Ας ξεκινήσουμε όμως από τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο παραμύθι και στην πρωτότυπη ιστορία. Είναι όλα σχεδόν ίδια, εκτός απότο κομμάτι με το φιλί του πρίγκιπα και το φινάλε.
Αρχικά όντως η Χιονάτη πέθανε από δηλητηριασμένο μήλο,το οποίο κόλλησε στο λαιμό της. Τότε ο Πρίγκιπας πήγε να μεταφέρει το γυάλινο φέρετρο και στην διαδρομή από τον ανώμαλο δρόμο, το κομμάτι αποκολλήθηκε και έτσι η Χιονάτη ξύπνησε. Επίσης στο τέλος της ιστορίας η κακιά Βασίλισσα παρακολουθεί το γάμο της Χιονάτης με τον Πρίγκιπα και την αναγκάζει να χορέψει φορώντας μαγεμένα κόκκινα παπούτσια μέχρι να πέσει κάτω νεκρή.
Ποια ήταν όμως η Χιονάτη;
Σύμφωνα με τον Γερμανό ιστορικό Eckhard Sander, ο οποίος δημοσίευσε το Schneewittchen: Marchen oder Wahrheit; (Snow White: Is It a Fairy Tale?) το 1994, είναι πιθανό αυτή η Γερμανίδα κοντέσα να αποτέλεσε την έμπνευση για τη Χιονάτη. Γεννημένη το 1533 από τον Φίλιππο ΙV, η von Waldeck, όπως και η Χιονάτη, είχε μια μητριά που δεν της αγαπούσε πολύ και που θα μπορούσε επίσης να την σκότωσε.
Όταν έγινε 16 ετών, η μητριά της Καταρίνα του Χατζφελντ τη φθονούσε για την απαράμιλλη ομορφιά της και την έστειλε στο Wildungen στις Βρυξέλλες για να την ξεφορτωθεί. Εκεί, η Margarete ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα που αργότερα έγινε ο Φίλιππος Β’ της Ισπανίας.
Ο πατέρας και η μητριά της Margarete απέρριψαν τη σχέση καθώς ήταν «πολιτικά ενοχλητικό». Η Margarete πέθανε μυστηριωδώς σε ηλικία 21 ετών, αν και υπήρχαν έντονες υποψίες πως είχε δηλητηριαστεί. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο βασιλιάς της Ισπανίας, που επίσης ήταν αντίθετος στον γάμο του γιου του με τη νεαρή κοντέσσα, μπορεί να έστειλε ανθρώπους του για να δολοφονήσουν την Margarete η οποία πέθανε ξαφνικά. Θεωρήθηκε ότι δηλητηριάστηκε καθώς ήταν μόλις 21 ετών τη στιγμή του θανάτου της.
Η Χιονάτη όμως δεν ήταν μόνη στη ιστορία της. Υπήρχαν και οι 7 νάνοι. Στην δική τους περίπτωση λέγεται, πως ο πατέρας της Margarete είχε στην κατοχή του αρκετά ορυχεία χαλκού, όπου εκεί δούλευαν πολλά παιδιά ως δούλοι. Οι σκληρές συνθήκες, όμως, που επικρατούσαν στα ορυχεία, προκάλεσαν σε πολλά παιδιά τον πρόωρο θάνατό τους. Όσα, όμως, κατάφεραν να επιζήσουν, λόγω των σκληρών συνθηκών είχαν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους, ενώ εξαιτίας του υποσιτισμού και της σκληρής σωματικής εργασίας, είχαν παραμορφωθεί τα άκρα τους. Τα παιδιά αυτά, συχνά αναφέρονταν ως «φτωχοί νάνοι»!
Πάντα, σύμφωνα με τον Sanders, την έμπνευση για το δηλητηριασμένο μήλο την πήραν από μία γερμανική ιστορία, ιδιαίτερα διαδεδομένη, σύμφωνα με την οποία ένας ηλικιωμένος είχε συλληφθή επειδή έδινε δηλητηριασμένα μήλα σε παιδιά που πίστευε ότι κλέβουν τους καρπούς του.
Η άλλη θεωρία αφορά την Maria Sophia Margaretha Catharina Freifräulein von Erthal. Πρόκειται για μία ευγενή που γεννήθηκε το 1729, και είχε και αυτή μια μητριά που δεν την αγαπούσε και ιδιαίτερα. Επιπλέον, ο πατέρας της von Erthal προφανώς έδωσε στη μητρια της έναν καθρέφτη ως δώρο, αλλά όχι έναν συνηθισμένο καθρέφτη. Υποτίθεται ότι ήταν ένας “ομιλητής καθρέφτης” από τη βιοτεχνία Καθρέφτων Electorate of Mainz. Όπως και με τη θεωρία για τη von Waldeck, η θεωρία της von Erthal είναι λίγο αδύναμη. Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών στη Βαυαρία, υποστηρίζουν ότι αυτή η θεωρία έχει ισχυρή πιθανότητα να αποτελεί και τη βάση για το παραμύθι της Χιονάτης.
Έρευνα, Μπάκα Σουζάνα, Υπεύθυνη Εκδοτικού Οίκου GRDBooks