Ο Σπύρος Θεοχάρης σπούδασε Αγγλική φιλολογία στην Αθήνα και εργάζεται εδώ και δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης. Η ανάγνωση Ιστορικών βιβλίων και βιβλίων κόμικς είναι δύο από τις αγαπημένες του ασχολίες. Συμμετείχε, ως συγγραφέας και ιστορικός επιμελητής, στο πρότζεκτ για το grasphic novel Θεοφανώ: Μια Βυζαντινή Ιστορία, στην Ελληνική και στην Αγγλική έκδοσή του. Έχοντας τον ίδιο ρόλο συμμετείχε και στο graphic novel 1821: Η Αρχή της Επανάστασης. Φιλοδοξεί να συνεχίσει να συμμετέχει σε πρότζεκτ που κάνουν την ιστορία πιο προσιτή, κατανοητή και ψυχαγωγική.
Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.
Ονομάζομαι Θεοχάρης Σπύρος. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής φιλολογίας Αθηνών και εργάζομαι ως καθηγητής Αγγλικών.
Σειρά έχει το βιβλίο σου. Τι θα διαβάσουμε στις σελίδες του;
Τα βιβλία μου είναι δύο. Είναι graphic novels βασισμένα σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Το ένα αφορά την Ιστορία πίσω από την Αρχή της Επανάστασης του 1821 με πρωταγωνιστές, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Το άλλο είναι μια επική Ιστορία που διαδραματίζεται στο απόγειο της ιστορίας του Βυζαντινού κράτους και ακολουθεί τα βήματα της διαβόητης αυτοκράτειρας Θεοφανούς, της μητέρας του Βασιλείου του Β’ , ερωμένης του Ιωάννη Τσιμισκή, και συζύγου του Νικηφόρου Φωκά. Είναι μια ιστορία που θυμίζει αρκετά τη σειρά Game of thrones με μόνη διαφορά ότι τα γεγονότα που εξιστορούνται συνέβησαν πραγματικά.
Τι σε ενέπνευσε ώστε να ξεκινήσεις το γράψιμο του βιβλίου σου;
Η έμπνευση μου προέρχεται από την ατελείωτη μελέτη βιβλίων ιστορίας. Η ιστορία είναι το χόμπι μου και μέσα από αυτή αντλώ ιστορίες που θα ήταν πολύ ωραίες αν δραματοποιούνταν στο είδος του graphic novel και παράλληλα να εικονοποιούνταν για να μπορούν να αποτυπώνουν το πνεύμα της εκάστοτε εποχής.
Τι σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου σου και γιατί τον διάλεξες;
Ο τίτλος του 1821: Η Αρχή κρύβει ένα λογοπαίγνιο πίσω από τη λέξη αρχή. Η αρχή της Επανάστασης συνοψίζει το περιεχόμενο του βιβλίου ως προς την προετοιμασία για την επανάσταση του 1821 αλλά και η Αρχή με κεφαλαίο αντικατοπτρίζει τη δράση της Αρχής της επανάστασης που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ως αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Ο τίτλος στο Θεοφανώ είναι και αυτός αυτό-επεξηγηματικός.
Γράφεις σε ήσυχο περιβάλλον ή προτιμάς την αγαπημένη σου μουσική να σε συντροφεύει;
Γράφω στη φύση και κυρίως κοντά σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος όπου μπορώ να ακούω τον ήχο των κυμάτων.
Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, διάβαζες αποσπάσματα σε μέλη της οικογένειάς σου και φίλους, ή ήσουν φειδωλός;
Διάβαζα αποσπάσματα και επίσης ζητούσα γνώμες ώστε να κατανοώ τη δεκτικότητα των κειμένων μου από τη σκοπιά του αναγνώστη.
Ποια φάση του γραψίματος σε δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;
Με δυσκόλεψε πολύ η ιστορική έρευνα. Για το 1821: Η Αρχή ξόδεψα πάρα πολλές ώρες μελετώντας τις πηγές. Για το Θεοφανώ: Μια Βυζαντινή Ιστορία, οι πηγές ήταν πολύ λίγες και δύσκολα προσβάσιμες. Πέρα από αυτό, έπρεπε να κάνω επιπρόσθετη έρευνα για να γίνει μια όσο το δυνατόν ορθότερη απεικόνιση στοιχείων. Ένα παράδειγμα από το Θεοφανώ είναι η σκηνή στέψης ενός αυτοκράτορα που απαιτούσε να γνωρίζει κανείς πως ήταν το εσωτερικό των ναών τότε, ποια ήταν η θέση των παρευρισκόμενων και τι ενδύματα φορούσαν. Γενικά το κομμάτι της ιστορικής έρευνας ίσως να πήρε συνολικά περισσότερο χρόνο και από αυτό της συγγραφής.
Διαβάζοντας ποιο βιβλίο σκέφτηκες για πρώτη φορά: «Γιατί να μη δοκιμάσω να γράψω και εγώ ένα;»
Η τριλογία του Άρχοντα των δαχτυλιδιών . Είναι τα αγαπημένα μου βιβλία και τα έχω διαβάσει από 2 φορές το καθένα. Αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα.
Ποιον ήρωα μυθιστορήματος θα ήθελες να συντροφεύσεις στις αναζητήσεις του;
Σίγουρα τον Γκάνταλφ σε όλα του τα ταξίδια σε όλα τα εκπληκτικά τοπία που φαντάστηκε ο Τόλκιν για τη Μέση Γη.
Ποιος ηθοποιός θα ήθελες να υποδυθεί τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας σου;
Για τη Θεοφανώ θα ήθελα την Αnne Taylor Joy!
Ποιανού συγγραφέα έχεις διαβάσει τα περισσότερα βιβλία και γιατί;
Όπως ανέφερε πριν, είμαι Τόλκιν φαν επομένως έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία και έχω επίσης διαβάσει και τα έργα που επιμελήθηκε ο υιός του Κρίστοφερ.
Τι θα συμβούλευες κάποιον που τώρα ξεκινάει να γράφει το δικό του μυθιστόρημα;
Να το δει σαν χόμπι και σαν κάτι που το κάνει με μεράκι. Θα δει ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό. Το λέω γιατί η δημιουργικότητα του κάθε ανθρώπου αυξάνεται όποτε απολαμβάνει μια δραστηριότητα.
Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτή την περίοδο;
Ναι προετοιμάζω τη συνέχεια του Θεοφανώ, με πρωταγωνιστή τον Βασίλειο Β’.
Έχεις κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο; Τι θα ήθελες να πετύχεις μετά την συγγραφή;
Θα ήθελα να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο.
Θα άλλαζες κάτι στην ιστορία του τώρα που το βιβλίο σου εκδόθηκε;
Θα επιθυμούσα η εικονογράφηση να ήταν κάτι που παίρνει λιγότερο χρόνο για να μπορώ να εισάγω όλα όσα θα ήθελα να απεικονιστούν. Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο.
Η τελευταία ερώτηση είναι κενή. Δώσε μας εσύ τον επίλογο της συνέντευξης!
Χαίρομαι πολύ που θα φιλοξενήσετε τις απόψεις μου. Είναι αξιέπαινο αυτό που κάνετε. Μακάρι να υπάρξουν και άλλα μέσα που να προβάλλουν νέους συγγραφείς γιατί το έχουν ανάγκη